klik og gå til forsiden

Den Store Fagdag

Onsdag den 05.03.25

Onsdag d. 5. marts afholder Herning bibliotekerne Den Store Fagdag, hvor vi inviterer lærere og biblioteksfolk til en spændende dag, hvor forskere og fagfolk, der beskæftiger sig med Børnelitteratur vil gøre os endnu klogere på, hvordan litteraturen forandre sig og hvordan den forandre os mennesker.

Pris: 250 kr.

Lærere tilmelder sig Den Store Fagdag ved at kontakte udviklingskonsulent Diana Meldahl Køhler på Mail: bibdmk@herning.dk

Forandringer - set ud fra et barns perspektiv

Alle mennesker har brug for stabilitet. At skabe fundamenter er med til at sikre en livsnødvendig balance, når vi møder livets store og små udfordringer. I forbindelse med Herning Bibliotekernes årlige litteraturfestival ”HerLitt for BØRN 2025” afholdes en konferencedag for biblioteks – og skoleansatte, hvor der vil være fokus på netop forandringer i børns liv.

Forandringer er en essentiel del af alles liv, og vi rustes dagligt til at tackle og forene os med det ukendte. Og her kan litteraturen være en stor hjælp. Fortællinger kan vise følelser i en mere ren form, end vi møder dem i vores daglige liv, og som kan hjælpe med at forstå og forme de forandringer, vi møder på vores vej.

Men hvilke veje fører børn og unge ind i litteraturen? Hvilken betydning har læseoplevelser for børn og unges livsbaner og muligheder og hvordan skaber vi gode forudsætninger for forandringer?

Programmet for årets konferencedag 05.03.25

Henrik Hvenegaard Mikkelsen Antropolog, ph.d, forfatter & museumsinspektør ved Moesgaard Museum
  ET FORSVAR FOR DET UANSVARLIGE FORÆLDRESKAB

Forældre har igennem årtier fået at vide, at de skal gøre mere for deres børn: de skal engagere sig i børnenes liv, være til stede og lytte aktivt til børnene og være opmærksomme på, hvis børnene viser tegn på mistrivsel.
Vi er kort sagt blevet hyperfokuserede på vores børn og har kronisk dårlig samvittighed over alligevel ikke at gøre det godt nok. Og som om det ikke er nok, får vi nu at vide, at dette konstante fokus på børnene netop forårsager mistrivsel! At være en ansvarlig forælder er blevet mere kompliceret end nogensinde før. Men hvordan er vi endt i denne paradoksale situation og hvordan kommer vi videre?
Vi har brug for en helt anden slags fortællinger - og dem er verden heldigvis fuld af!
Med udgangspunkt i bestselleren "Børnevælde" tager antropologen Henrik Hvenegaard publikum med på en underholdende rejse ud i verden og ind i det moderne forældreskab.

Morten Resen Tidligere radiovært, tv-vært på Go´Morgen Danmark og stifter af GoLittlePLAY
  MINDRE SKÆRM - MERE LYD & FANTASI

Morten Resen er stifter af GoLittle PLAY, Danmarks første lydunivers kun til børn. Målet med GoLittle PLAY er at lave "Verdens bedste lyd til børn" og skabe et alternativ til børns brug af skærm - hjemme og i skolen.
Tusindvis af børn lytter i dag til historier om alt fra Mars, Messi og Titanic til nyskrevet dansk børnefiktion.
Morten Resen fortæller om fordelene ved at lade børn lytte og bruge deres fantasi fremfor kun at se alting i billeder på en skærm. Og så giver han et indblik i, hvilke indhold børn er storforbrugere af, og hvordan GoLittle PLAY allerede bruges i undervisningen i skoler og institutioner til glæde for både lærere og elever.

Birgitte Beck Pristed Lektor & Ph.d. i Ruslandstudier, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
  BØRNEBØGER I RUSLAND/UKRAINE-KRIGEN

Oplægget giver et humanistisk perspektiv på krigens konsekvenser for de kommende generationer ved at flytte blikket fra de militære oversigtskort til børnehøjde.
Baseret på en stor samling af nye ukrainske og russiske børnebøger om krigen, interviews med russiske og ukrainske uafhængige børnebogsforlag og rejseindtryk fra Ukraine, tegner forsker Birgitte Beck Pristed et billede af de fortællinger og modfortællinger om krigen, som børn og unge vokser op med.
Birgitte Beck Pristed er lektor i ruslandstudier, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet. Hun er Ph.D. fra Universität Mainz og forfatter til The New Russian Book. A Graphic Cultural History (Palgrave, 2017). Hun forsker i sovjetisk og russisk historie, kultur og medier med særligt fokus på børnebøger, og leder AUFF NOVA forskningsprojektet “PUBLISH: Children’s Books in the Russia-Ukraine War” (2024-27)

Martin Kongshave Cand. mag i filosofi, folkeskolelærer og stifter af Tankespirerne
  LITTERÆRE FORESTILLINGER OM EN FREMTID MED GENERATIV AI

Hvordan ser et barndoms- eller ungdomsliv ud, hvis AI er en fast del af hverdagen? Det kan være svært at forestille sig, endsige tale om og vurdere uden science fiction-fortællingen.
God science fiction er kendetegnet ved at være en motor for forestillingen, ved at levere realistiske fremskrivninger af nutiden og give faste konturer til de dilemmaer og tendenser, som endnu fremstår skygge- og skitseagtige.
Vi har derfor brug for fortællingen og i særdeleshed science fiction-fortællingens tankeleg med teknologiens indvirkninger for at kunne danne os forestillinger om, hvilken fremtid vi faktisk ønsker.
Kom med ind i de litterære forestillinger om en fremtid med AI og oplev, hvordan forestillinger kan være afsæt for dialog, der tjener til, at børn og unge kan orientere sig mod nye STORE spørgsmål, som opstår med den nye teknologi.
Spørgsmål omkring temaer som kunstighed, intelligens, relationer, fællesskab, dannelse og bevidsthed.

Se også HerLitt for voksne